Това е 160-килограмова бронзова статуя на Сена, прехвърчащ през “Червената вода”

  • Галерия с 5 снимки Галерия с 5 снимки

15 Jan 2019

Дори за най-запалените почитатели на Аертон Сена тази статуя вероятно ще се стори малко странна. Става въпрос за фигура в реален размер на бразилската легенда, въпроизвеждаща позицията на тялото му при преминаването през завоя “Червената вода” на “Спа”. Странното усещане идва от факта, че статуята представя пилота, но без болида.

Скулпторът Пол Оз е избрал позата на пилота при преминаването през един от най-плашещите завои в целия календар на Формула 1, след като е прочел цитат на Сена от 1993: “Ако махнете “Червената вода”, махате причината да правя това”.

Работата е отнела 12 месеца, в които са използвани фотографии и 3D моделиране за максимална точност, а резултатът са три еднакви скулптури.

Едната ще бъде изложена в благотворителния институт “Аертон Сена” в Сао Пауло. Втората - в Технологичния център на McLaren в Уокинг, където са изложени болидите на Сена. А третата ще бъде предложена за продажба с цена от 224 хил. евро, 10% от които ще отидат към благотворителната организация на името на пилота.

 

Първородната Godzilla!