Tова са мотовилки от карбон. Издържат до 4000 коня и струват по 18 хил. долара за комплект

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

24 Feb 2019

Попаднахме на статия по темата в Dragnews.com.au, но няколко дни по-късно материалът беше свален от сайта. Което още повече възбуди любопитството ни по темата и ни накара да се разровим. Оказва се, че Speedhunters също имат материал за въпросите изделия, който датира от края на миналата година.

Става въпрос за фирмата AWA Composites, която представи мотовилки от карбон на изложението SEMA (30.10-02.11.2018). В случая те са проектирани за ползване в двигатели за драгстери от класа ‘Top Fuel’ (най-мощните), като в сайта на фирмата пише, че са тествани в мотори с мощност от 4000 к.с.

Там също пише, че масата на една такава мотовилка е наполовина по-малка от тази на сходна, изработена от алуминиева сплав. Технологията им на изработка обаче не е такава, каквато си мислехме. В статията в dragnews.com.au, която вече не откриваме, се споменаваше, че AWA Composites ползват „наскоро разсекретена от военните технология“, при която компонентите се фрезоват от карбоновия композит.

Но, като оставим техническите подробности настрана, идва цената, която е изумителните 18 хил. долара за комплект. Като не се споменава дали този комплект е от 8 бр., но най-вероятно е така, а и да не е – за нас няма особено значение.

Интересно е също, че AWA Composites предлагат също карбонови повдигачи на клапаните, като в момента работят и по карбонови бутала, които може да видите на снимките. Що се отнася до карбоновите мотовилки, Lamborghini също работят сериозно в тази посока по патентованата от тях ‘Forged Composites’ технология. Целта на италианците е следващото поколение на V12 мотора им да е именно с мотовилки от въглероден композит.

Разгледайте галерията, след което може да кликнете на това карбоново турбо, което става за до 850 коня и струва 15 хил. евро.

Първородната Godzilla!