В Женева Audi вади плъгин хибриди на Q5, A6, A7 и A8

  • Audi слага кабели на половината си модели Audi слага кабели на половината си модели

25 Feb 2019

Ако сте наясно какво точно значи плъгин хибрид, може направо да започнете от втория абзац. Да започнем с това - плъгин хибридите са онези хибриди, които имат кабел за зареждане и съответно възможност да пълнят своята батерия от контакта, за разлика от обикновените хибриди, които разчитат само на спестената енергия при спиране и спускане. Предимствата на плъгин хибридите са в по-големия преход на ток с едно зареждане (обикновено между 20 и 80 км), а недостатъците - много по-високата цена и маса, заради голямата батерия. В сравнение с изцяло електрическите автомобили обаче плъгин хибридите имат това предимство, че след изчерпване на батерията винаги може да продължите на бензин.

След това въведение сме готови да ви представим новото Audi A8 L 60 TFSI e quattro - нека последния затвори вратата. Лимузината се задвижва от 3-литров бензинов V6 и синхронен електромотор, захранван от батерия с капацитет 14,1 кВтч. Мощността на системата е 450 к.с., въртящият момент - 700 Нм, а пробегът изцяло на ток - 40 км.

Останалите три нови плъгин модела (A6, A7 и Q5) използват означението 50 TFSI e comfort и идентична хибридна система с 300 к.с. и 450 Нм, като пробегът на ток отново е 40 км, благодарение на батерията с 14,1 кВтч. Ако тези числа ви се струват постни, може да поръчате 55 TFSI e с 370 к.с. и 500 Нм

Както е обичайно за подобен род хибриди, налични са три режима на движение - EV (изцяло на ток до изтощаването на батерията), Auto (колата преценява кога да разчита на бензиновия, електрическия или и двата мотора) и Hold (за запазване на заряда).

Audi предлага и услугата за зареждане e-tron Charging Services, при която с една-единствена карта да се използват зарядни станции от многобройни доставчици.

 

Много практичен и интересен!