Daimler продаде 50% от Smart на китайците от Geely. Така Volvo, Lotus и Smart имат един собственик

  • Галерия със 7 снимки на най-новия прототип на Smart - Forease+ Галерия със 7 снимки на най-новия прототип на Smart - Forease+

28 Mar 2019

През последните години сме свидетели на непрекъснати размествания на пластовете в автомобилната индустрия - някои производители търсят начин да оцелеят, други да преминат по-гладко към електромобили, а трети - да навлязат на ключови пазари. Вследствие на тези промени много неща не са такива каквито ги знаем - само се замислете - Volvo е китайски, Jaguar - индийски, Opel - френски, а от днес вече и 50% от Smart преминаха в китайски ръце и по-точно - в холдинга Geely.

По този начин Daimler и Geely имат равен дял от 50% в новия джойнт венчър, който ще продължи да разработва малки градски возила. Изцяло електрически, както може да предположите… Новите Smart-ове ще се произвеждат в нов, специално създаден за целта завод в Китай, и ще започнат да слизат от поточната линия през 2022 г.

Следващото поколение Smart-ове ще използва дизайнерското студио на Mercedes-Benz и инженерните умения на глобалните центрове на Geely. В случай, че имате съмнения в инженерните възможности на китайския гигант - нека напомним, че това е компанията, разполага с цялото ноу-хау на Volvo и Lotus…

Голямата новина по отношение на продуктовата линия е в това, че освен малки двуместни модели Smart ще направи сериозна офанзива и в горния клас - този на Polo, Fiesta и Clio. Засега Daimler ще продължи да произвежда Smart с бензинови двигатели в заводите си във Франция и Словения, като първият изцяло електрически модел от новото поколение ще бъде показан през 2020 г.

 

Първородната Godzilla!