VW Passat с рекорд - 30 милиона бройки за 46 години, новият в продажба от май

VW Passat с рекорд - 30 милиона бройки за 46 години, новият в продажба от май
05 Apr 2019

Макар че днес е петък, а в този ден от седмицата обикновено избягваме сериозните теми, няма как да подминем една истинска автомобилна легенда. Един от любимите автомобили на българския шофьор, Volkswagen Passat, влезе в историята като най-продаваната семейна кола на планетата. След 46 години в производство, вчера от поточната линия на германския производител в Емден слезе 30-милионният Passat.

Юбилейният автомобил е прекрасно хибридно комби, което – напълно честно – бихме карали с огромно удоволствие като everyday-ка. Всъщност, не е напълно изключено някой ден в близкото бъдеще да подкараме точно този Pyrite Silver Metallic екземпляр, тъй като той е предназначен за международни журналистически тестове.

Съвсем не пресилено лансирайки мотото „Началото на една нова VW ера,“ историята на Passat, който сега е вторият най-продаван модел на Volkswagen след Golf, започва през вече наистина далечната 1973 година. Тогава, на 14 май, от поточните линии във Волфсбург слиза първата бройка от Passat, който наследява модела 1600 със заден двигател с въздушно охлаждане. Новият сеемен автомобил от Германия идва с революционно за времето си шаси и множество иновации в окачването, задвижването и интериора.

Към днешна дата Passat се сглобява в 10 различни завода на три континента и – не, няма да видим монтажна дейност и в България. Обновенaтa съвсем наскоро машина ще може да се поръча на европейска земя от май тази година, а първите доставки ще станат факт още през август. Припомняме, че в САЩ моделът продължава да използва различна платформа, а не познатата ни MQB. 

 

Първородната Godzilla!