Mercedes изкара концепт GLB – има седем места, 4х4 и много ни напомня на GLK

  • 24 снимки с новия концепт GLB 24 снимки с новия концепт GLB

15 Apr 2019

Гамата от компактни автомобили на Mercedes-Benz ще набъбне с още един представител. Засега GLB е само концепт, но до края на годината ще го видим и като сериен автомобил. Студията се появи по време на изложението в Шанхай и определено ни кефи доста. Ето защо.

Първо, доста по-различна е от всички останали модели на немците, базирани на актуалната A-Class. Мускулеста, напомпана и доволно повдигната от земята – разбира се, това важи за дизайна на концепта, но очакваме серийната машина да е доста близко в това отношение.

Второ – много ни напомня на GLK, може би любимият ни всъдеход на Mercedes (заедно с G-Class, разбира се), който имаше собствен характер и малко по-мачовско излъчване. Подобни леко по-ръбести форми и стойка в стил „готов съм на всичко“ правят новия GLB интересна алтернатива на паркетните джипки от европейските производители.

И, трето – интериорът. Той взима всичко най-добро, което познаваме от семейството на A- и B-Class и добавя щипка ексклузивност с допълнително количество кожа, нови дървени декорации и интересни цветове. Към това добавяме и изненадващото оформление със седем места, като Mercedes обещава, че на третия ред седалки ще могат комфортно да се возят и хора със среден ръст, не само деца.

За разлика от повечето концпети в наши дни, тук липсва каквато и да е форма на електрификация. Под капака се крие 2.0-литров турбо бензинов мотор със 224 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Тягата се изпраща до четирите колела посредством 8-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя и 4Motion 4x4 система.

Лукс от Китай!