Какво точно представлява новият Mercedes E300de?

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

26 Apr 2019

Mercedes E300de звучи като абревиатура от миналото, но всъщност е по-скоро от бъдещето. Докато светът е буквално залят от бензиново-електрически хибриди, то E300 de е дизелово-електрически хибрид. Вместо подобно сътрудничество между Рудолф Дизел и Никола Тесла да работи в товарен влак, то може да се купи в Е-класата.

Защо трябва да ви интересува? Защото в момента въпросният плъгин хибрид е единствената кола в света, която може едновременно да предложи ускорение до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди и среден разход от 1,5 л/100 км. Предполагаме, че последният не се постига само с “ластици”, но все пак…

На борда работи 13,5-киловатчасова батерия, която ще ви свърши работа в задръстването до работа, когато дизелът дори няма да се включи. На магистрала или дълъг път обаче въпросният дизел ще предостави най-добрите си порядки да харчи толкова, че да се налага да бършете паяжини от резервоара. Първите тестове на колегите от Англия показват способност да се изминат около 500 км с една трета резервоар. Звучи обещаващо.

Mercedes не гради бляскаво бъдеще за новия E300 de, по-скоро смята да го използва за преходен модел, докато клиентите на компанията окончателно минат на електромотори. Това ще стане до около 20 години, когато повече европейски страни ще забранят продажбата на коли с ДВГ. Дотогава обаче всички знаем колко скъпи и бавни за зареждане са електромобилите, така че подобна алтернатива вероятно има смисъл. Особено, ако пътувате постоянно на дълги разстояния и перспективата да прекарвате по час в зареждане на всеки два часа път не ви допада.

Системната мощност на E300de е 306 к.с. и 700 Нм, от които двулитровият турбодизел отговаря за 194 к.с. Mercedes обещава 54 км изцяло на ток с едно зареждане от домашната мрежа, което отнема около 5 часа.

 

Първородната Godzilla!