Да си спомним за Peugeot 907: преден V12 с 500 коня, карбон и макс. скорост от 360 км/ч

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

29 May 2019

Колата малко напомня на Maybach Exelero, но категорично си има свой оригинален дизайн. Peugeot я представиха на изложението в Париж през 2004-та, като французите никога не са възнамерявали да я пуснат в серийно производство. Защо я направиха? Поради две причини от различно естество. Първо, за да покажат бъдещата посока на развитие на дизайна на марката, и второ, по повод затварянето на дизайнерския си център в Ла Гарен-Коломб, след 40 години съществуване, и отваряне на нов във Велизи.

Техниката. Конструкцията е изцяло карбонова, като зад предната ос е монтиран 6-литров V12 (два 3-литрови V6 мотора, свързани един с друг), генериращ около 500 к.с. Скоростната кутия е секвенциална, а задвижващи колела са задните. Окачването е с двойни A-раменни носачи навсякъде.

Масата на Peugeot 907 около 1,4 тона, а динамиката: 0-100 за под 4 секунди и максимална скорост от 360 км/ч. Последната така и не е достигана, като данните са по изчисления и симулации на Peugeot. Само можем да съжаляваме, че автомобила не е бил предвиден за масово производство, което важи и за този Volkswagen W12 Coupe. Кликнете на него за неговата история.

Първородната Godzilla!