Дебют за Audi SQ8 - лек дизелов хибрид с 429 к.с. и 900 Нм

  • 22 снимки с новия TDI цар на Audi 22 снимки с новия TDI цар на Audi

23 Jun 2019

Audi има нов флагман в SUV гамата си. На върха на хранителната верига при джипките на марката застана SQ8 – най-наточената и мощна версия на първия по рода си Q8. Големият всъдеход има дизелов двигател с много нютони и конски сили.

Напук на тенденциите в автомобилната индустрия, Audi поставя същия 4,0-литров TDI под предния капак, който познаваме и от SQ7. Това не е обикновен двигател с вътрешно горене, тъй като е подпомаган от т.нар. лека хибридна система – интегриран стартер-генератор, малка батерия и 48-волтова електрическа система.

Цифрите са впечатляващи. Максимална мощност от 429 к.с. и цели 900 Нм въртящ момент, достъпни още от 1000 об/мин. Тягата достига до четирите колела посредством 8-степенен хидро автоматик и quattro система. Класика.

Audi обещава ускорение от място до 100 км/ч за 4,8 секунди и максимална скорост на движение от 250 км/ч. Спирането се осигурява от карбон-керамични дискове, които са част от стандартното оборудване за модела.

Продажбите на новия SQ8 ще започнат от есента в Европа. Някои от другите пазари, между които и този в САЩ, ще получат различна версия с 3,0-литров бензинов V6. Очаква се цената на Стария континент да започва от над 185 000 лв.

Първородната Godzilla!