Война в немските медии – София или Измир за новия завод на VW?


27 Jun 2019

До броени дни трябва да разберем финалното решение на Volkswagen относно изграждането на нов завод на територията на Източна Европа. Изглежда тези последни дни ще са доста бурни, тъй като водещи немски медии изказват доста разнопосочни гледни точки. Едните дават предимство на България, а другите – на Турция.

Всичко започна още в началото на тази седмица, когато авторитетният немски икономически вестник Handelsblatt наклони сериозно везните в посока южната ни съседка. Базирайки материала си на вътрешна информация от автомобилния производител, изданието посочи, че правителството в Анкара е готово да извади близо 1,3 милиарда евро, за да подпомогне проекта. Това било и решаващият коз, а за локация се посочва град Измир.

Финално решение, както стана дума, засега липсва, което означава, че вестникът не може да потвърди на 100 процента крайния изход от ситуацията. Доста консервативни в изказванията си остават дори и шефовете на VW – лично главният изпълнителен директор на Volkswagen, Хербърт Дийс, запази делови тон, споделяйки само, че „в момента се провеждат преговори за локации в България и Турция" по време на вътрешнофирмено мениджърско събитие преди дни.

Вчера друго важно икономическо издание в Германия, Automobilwoche, излезе с материал, който изкарва с едни гърди напред София. Според информацията дори вече текат първоначални преговори между хора от Volkswagen и родни представители, като темите са свързани най-вече с намирането на подходяща търговка земя за изграждане на производствения комплекс. В разговорите участват доста австрийски банки и фирми-инвеститори, твърди още Automobilwoche.

Колегите ни коментират, че е имало вътрешен обрат във Volkswagen Group по отношение на процеса по избор на локация. Доскоро той се ръководеше от шефа на Skoda, Бернхард Майер, а сега контролът е в ръцете на директора по производството и член на Борда на директорите при немците, Оливер Блуме. С две думи – решението ще дойде от Волфсбург, а не от Млада Болеслав.

Предвижда се заводът да произвежда автомобили от различни марки на концерна, в това число Audi, Volkswagen, SEAT и Skoda. Инвестицията от страна на компанията ще бъде над един милиард евро, като тя трябва да отвори работни позиции за между 4000 и 5000 човека. Очаква се цял арсенал от водещи мениджъри на VW да поеме управлението на високите етажи. Планираният годишен капацитет ще бъде над 350 000 коли.

По информация на DizzyRiders, в момента на родна земя са шефове от Volkswagen и Skoda. Конкретната причина за тяхната визита не е ясна, но не изключваме вероятността те да уточняват част от финалните параметри по потенциален договор за изграждане на нов завод. Можем само да стискаме палци и да се надяваме, че развръзката ще е положителна за страната ни.

Първородната Godzilla!