Ford казва 'чао' на суперколата GT с тази умопомрачителна версия за писта

  • 28 снимки с последния засега Ford GT 28 снимки с последния засега Ford GT

04 Jul 2019

Започна Фестивалът на Скоростта в Гуудууд (Goodwood Festival of Speed) – събитието, на което дебютират някои от най-екзотичните машини в автомобилната индустрия. Изродски премиери не липсват и тази година, а една от тях идва от може би най-малко очаквания производител – Ford.

От американската компания представиха лудия GT Mk II, който се явява лебедовата песен на суперколата в сегашния й вид. Разработката е дело на инженери от Ford и техни колеги от състезателния отбор Multimatic. А резултатът ни замая главата.

GT Mk II е предвиден само за състезателна употреба. Това значи, че ограниченията на шосейните автомобили не са в сила и могат да бъдат поставени нечовешки дифузери и спойлери. По този начин е постигнато допълнително притискане към асфалта с до 200 килограма в зависимост от скоростта на движение.

Моторът също далеч не е в серийния си вид. Ford казва, че след сериозните преработки като по-големи интеркулери и система за водна инжекция с цел по-добър термален баланс, тягата достига 700 к.с. Това е с цели 200 к.с. повече, отколкото състезателния GT от сериите Льо Ман.

Всичко това си има своята цена, както можете да се досетите. И тя е доста солена – 1,2 милиона долара. Ще бъдат сглобени само 45 бройки, а вече можете и да си поръчвате.

Първородната Godzilla!