Продават един от най-специалните McLaren F1 - шаси #18

  • Изумителна галерия от 40 снимки Изумителна галерия от 40 снимки

20 Jul 2019

Всеки McLaren F1 сам по себе си е уникален автомобил - от произведените общо 106 екземпляра има съвсем малко повтарящи се като спецификация, цвят, детайли. Но има няколко наистина специални F1 и колата от великолепната галерия тук е една от тях.

Едва 64 броя McLaren F1 са шосейни - с разрешение за движение по пътната мрежа. И от тях има само два са като този тук - с аеро пакет с подобрено притискане и версията LM на двигателя. И от двата - този е в по-добро състояние.18-ият произведен McLaren F1 ще бъде предложен на търг в Монтерей на 15 август. Ето подробностите:

Историята на колата започва като “нормален” F1, лакиран в Midnight Blue. Когато за първи път сменя собственика си около 2005-2007 г., новият колекционер я праща на McLaren в Съри, Англия, и иска да ѝ бъде добавен пакетът LM. Това означава, че двигателят получава спецификацията GTR с 681 к.с. и 1000 об/мин по-висока червена граница спрямо стандартното за легендарния V12 на BMW. Заводските промени включват също добавянето на още два радиатора, охлаждане за скоростната кутия и подобрена изпускателна система.

Монтирани са състезателно окачване и амортисьори, които са настроени в най-меката си степен за шосейна употреба. Поставени са и страхотните 18-инчови джанти GTR. Всичко това заводско и с гаранцията на McLaren.

Каросерията получава подобрения аеро пакет от F1 GTR и това изумително статично задно крило. Когато я вкарват за последно мерене в аеро тунела, непосредствено преди доставката до клиента, установяват, че има по-добро притискане от онзи F1, който печели Льо Ман през 1995 г.

От този момент каросерията е в сивия цвят, който виждате на снимките, а интериорът е претапициран в бежова кожа и кафява алкантара. И това е може би най-интересното на конкретния McLaren F1 - състезателната техника е съчетана с интериора на шосейните коли - включително с подсилен климатик и дори аудио система. 

Екземплярът е в изумително добро състояние на 21 439 км. През 2007 шефът на сервизната програма на McLaren F1 Харолд Дермът праща писмо на актуалния собственик, в което пише: “Шаси #18 е един от любимите ми F1 и една от колите, по които сме работили най-много”.

Ако това ви се струва недостатъчно, разцъкайте галерията, в която ще откриете симпатични детайли: какво е препоръчителното налягане в гумите до 250 км/ч (2,3 бара) и над 250 км/ч (3,0 бара), какви свещи да поръчате или какъв тип спирачна течност да използвате… 

 

Много практичен и интересен!