VW Jetta се завърна! Обаче като евтин джип за Китай...

  • Шест снимки на новата Jetta Шест снимки на новата Jetta

26 Jul 2019

Ако отворите официалния сайт на Volkswagen в България, няма да намерите модел с името Jetta. Компактният седан, който в близкото минало беше доста предпочитан на отделни пазари, в момента не се предлага в Европа. Вместо това, Jetta се завърна в продажба в Китай.

Бързо ще бъдете разочаровани обаче. Jetta всъщност сега е име на бранд, а не на модел. Volkswagen го пусна в Китай с цел да продава достъпни, но добре измислени автомобили – нещо, с което самата марка VW се славеше преди години.

Първият модел на Jetta носи името VS5. Ако ви изглежда доста познато, не грешите – дели обща платформа със Skoda Karoq и SEAT Ateca, а и дизайнът (поне отзад) е доста сходен. Джипката ще се произвежда от джойнт-венчъра FAW-Volkswagen в китайския град Ченгду.

Засега единственият предвиден двигател е 1,4-литров турбо бензин със 150 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Има две трансмисии – стандартна 5-степенна и 6-степенен автоматик от Aisin. Тук е интересното – вместо да сложи новия си 1,5-литров TSI и DSG автоматик, немската фирма залага на по-стари агрегати с цел по-ниска цена.

И рецептата работи. VS5 вече е в продажба в Китай, като стартовата цена е 89 800 юана, което се равнява на малко над 13 000 долара по сегашните курсове. Топ моделът от гамата пък ще се продава за 119 800 юана или близо 17 400 долара.

Първородната Godzilla!