Новият Ford Mustang Shelby GT500 вдига от 0 до 160 км/ч и после пак до покой за 10,6 секунди

  • 24 снимки с расовото пони 24 снимки с расовото пони

06 Aug 2019

Един от най-очакваните спортни автомобили през тази година носи простичкото име GT500 и идва директно от САЩ. Там компанията Ford работи тайно по модела през последните три години и финалният резултат е наистина впечатляващ. Ще започнем с една сериозна стойност, с която надали могат да се похвалят много коли – с ускорение от покой до 160 км/ч и последващо повторно пълно спиране Mustang Shelby GT500 ще се справи за само 10,6 секунди.

Наистина, това не е нещо, което не сме виждали никога досега, но обикновено такива постижения принадлежат на автомобили от доста по-висок ранг. Как автомобил на Ford (впрочем, най-мощният сериен такъв в историята на марката) постига такова време? Много просто и ефективно – 5,2-литров V8 със суперчарджър хвърля 760 к.с. и 850 Нм въртящ момент към колелата посредством 7-степенна скоростна кутия с два съединителя. Никакви електромотори, никакви батерии.

А спирането? GT500 е серийният мъсъл автомобил с най-големи спирачки в историята на американската индустрия. Отпред имаме 419-мм дискове, а за сцеплението определено спомагат и гумите Michelin Pilot Sport Cup 2, разработени специално за модела. Гумите определено имат роля и в постигането на време от под 11 секунди за ¼-миля в абсолютно стоково състояние. Цената? Стартовата ще бъде 74 000 долара в САЩ. Стискаме палци да го видим и в Европа.

Как го правят американците:

Лукс от Китай!