Най-накрая малки хибриди от Mercedes. Бързи са колкото VW Golf GTI

  • 25 снимки с новите хибридни компактни модели на Mercedes 25 снимки с новите хибридни компактни модели на Mercedes

19 Aug 2019

Благодарение най-вече на модели като Toyota Prius, хибридите най-често са разглеждани от феновете като скучни и уж екологични машини. Нещата се променят, за щастие, и днес двумоторните коли са далеч по-динамични, бързи и ефективни от преди няколко години. Освен това, хибридната технология вече не е запазена само за скъпите и големи автомобили.

Mercedes-Benz иска да яхне PHEV вълната с нова гама от компактни плъг-ин бойци. Става дума за A-Class като хечбек (който ние определено харесваме) и седан и B-Class – най-малките представители на немската фирма към днешна дата. Трите возила получиха EQ Power версии с модерна хибридна задвижваща система.

В сърцето на автомобилите се намира 1,3-литровият турбо бензинов мотор, който Daimler разработи с Renault Nissan. Тук той си партнира с електромотор, като общата им мощност е 215 к.с. и 450 Нм въртящ момент. Двата двигателя работят в тандем с 8-степенен автоматик с два съединителя.

И макар дотук нищо да не е особено вълнуващо като информация, ускорението от място до 100 км/ч променя леко този факт. Хечбекът се нуждае от 6,6 секунди да достигне кота 100, с което е едва 0,1 секунди по-бавен от Volkswagen Golf GTI. Седанът на А-класа добавя 0,1 секунди, а ванчето B-класа се нуждае от 6,8 секунди.

Примамващ е и пробегът с едно зареждане на батериите. Въпреки относително компактните си размери, пакетът батерии осигурява между 56 и 69 километра с един заряда в зависимост от модела, който сте избрали. Цифрата не е впечатляваща сама по себе си, но определено стига за ежедневна употреба в голям град.

Лукс от Китай!