Първото Porsche в историята не можа да се продаде на търг. Организаторите оплескаха нещата жестоко

  • 19 снимки с живата легенда на Porsche 19 снимки с живата легенда на Porsche

19 Aug 2019

По-рано този месец ви разказахме в детайли вълнуващата история на първото Porsche. Този уникален Porsche Type 64 трябваше да се продаде за милиони долари по време на аукцион през изминалия уикенд, но се провали с гръм и трясък. Вината далеч не е на колата обаче.

В подготовката за търга, който се проведе в рамките на Monterey Car Week, организаторите от RM Sotheby пуснаха информация, че наддаването ще започне от 30 милиона долара. Това автоматически повдигна изключително много интереса към колата, с което залата за търга й се напълни за отрицателно време.

Тук идва и провалът. На екраните, отразяващи наддаването, организаторите изписват цифрата 70 милиона долара като достигната в момента от наддаващите. Ако в действителност такъв бид е бил получен, това щеше да превърне с лекота колата в най-скъпата в историята на човечеството. Оказва се обаче, че организаторите са допуснали грешка - стартовата цена е 13 милиона, а достигната е 17 милиона.

Скоро след разкриването на гафа, по-голяма част от участниците в търга се разотиват и аукционът се проваля. Информацията за това се разчува за минути и всички водещи медии отразяват провалилата се продажба на първото Porsche в историята.

В интерес на истината, търгът бе обграден от доста въпросителни дори преди провеждането си. При предварителната си проверка, например, инспекторът на RM Sotheby записва в доклада си, че не би нарекъл автомобила Porsche, тъй като прототипът използва множество части от Volkswagen и Fiat и едва малко оригинални компоненти.

Лукс от Китай!