Audi пуска четири електрически платформи, разработени съвместно с VW и Porsche. Вижте какво да очакваме

  • Галерия с 8 доста тъмни снимки Галерия с 8 доста тъмни снимки
  • Това е новото Audi Sportback Electric Concept Това е новото Audi Sportback Electric Concept
  • Премиерите вече започнаха във Франкфурт, серийните коли обаче ще се забавят поне две години Премиерите вече започнаха във Франкфурт, серийните коли обаче ще се забавят поне две години
  • Електрическите кросоувъри използват платформата PPE Електрическите кросоувъри използват платформата PPE
  • Всяко Audi ще има уникален Всяко Audi ще има уникален "светлинен подпис"

06 Oct 2019

Всички минават на ток, харесва ви или не. Audi не прави изключение. Компанията, част от VW Group, работи върху цял куп нови електрически автомобили, базирани на общо четири платформи. E-tron вече е на пазара (от 164 хил. лв. у нас) и използва платформа, наречена MLB Evo. Фамозният E-tron GT ще използва платформата на Porsche Taycan, която е означена като J1. Той ще се появи най-скоро като втори електрически модел в гамата на Audi.

После идва Q4 e-tron, изцяло електрически компактен кросоувър, който ще бъде базиран на платформата MEB на VW - същата, използвана за хеча VW ID.3. И под номер четири е най-авангардната от тези платформи - Premium Platform Electric (PPE), която Audi разработва съвместно с Porsche, и която ще служи за средни и големи модели, включително кросоувъри. 

На неясните снимки в галерията ще видите няколко коли, базирани на въпросната платформа PPE. Най-скоро от тях се очаква купе, което компанията нарича Audi Sportback Electric Concept и което е с размерите на A5 Sportback.

Въпросното купе ще използва същата 800-волтова система като Taycan и съответно ще поддържа супер бързо 350-киловатово зареждане, което пълни батериите в рамките на 15-тина минути. На платформата PPE ще стъпят също новите модели SUV с електрическо задвижване, като най-масови тези премиери ще бъдат през 2021 и 2022 г.

Първородната Godzilla!