Германия е обещала 100 млн. евро на Tesla, за да изгради завода си край Берлин

  • Заводът трябва да е готов още през 2021 Заводът трябва да е готов още през 2021
  • Той ще бъде първият гигазавод на компанията в Европа Той ще бъде първият гигазавод на компанията в Европа
  • От поточните линии ще слиза Model Y, към който се очаква в Европа да има голям интерес. От поточните линии ще слиза Model Y, към който се очаква в Европа да има голям интерес.

17 Nov 2019

Tesla смята, че първият ѝ “гигазавод” (гига идва от капацитета да произвежда минимум 1 гигават батерии годишно) в Европа ще бъде изграден за около година. Първата копка ще бъде направена през пролетта на 2020, а в началото на 2021 г. част от съоръжението вече трябва да функционира. Заводът ще бъде изграден в Германия – на около 30 км източно от Берлин, в близост до мястото, където се строи новото летище на града.

Провинция Бранденбург ще финансира завода на Tesla с около 100 млн. евро, което е оказало допълнителен стимул на Мъск да избере местоположението край Берлин.

Новият завод ще произвежда батерии, електромотори и автомобили, като първият модел, който ще слиза от поточните линии, ще бъде кросоувърът Model Y, последван от Model 3

Tesla вече набира работници за завода, като при откриването му през 2021 г. в него ще работят 3000 до 3500 души. Предвижда се и втори етап, при който в съоръжението ще работят между 7000 и 8000 души и капацитетът ще бъде удвоен.

 

Много практичен и интересен!