Да прекосиш САЩ с кола за 27 ч. и 25 мин. Нов и много нелегален рекорд

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.

04 Dec 2019

Скоро писахме за новия филм ‘APEX: The Secret Race Across America’, посветен именно на нелегалната надпревара от бряг до бряг в САЩ. В него главен герой е синьо BMW M5 E39, но тази „дисциплина” вече си има нов победител и съответно рекорд. Или по-точно нови победители, екипаж от трима, Арни Томан, Дъг Табут и Баркли Чадуик, които прекосиха Щатите за 27 часа и 25 минути. Машината: модифицитан 2015 Mercedes-AMG E 63.

Това са 2825 мили или 4546 км, за 27 часа и 25 минути. Което означава средна скорост от 166 км/ч, като GPS-ът е регистрирал и максимална скорост от 310 км/ч. Не в Германия, а по обществената пътна мрежа на Съединените Американски Щати.

Техническите модификации по колата. Главният човек в този успешен опит за подобряване на ‘Cannonball’ рекорда, кръстен на Ърун ‘Cannonball’ Бейкър, поставил рекорд през 1933-та, е Арни Томан, основател и собственик на тунинг фирмата AMS Performance. Негова грижа е било преправянето на колата с техния ‘Aplha 9’ комплект: по-големи турбини, кулери, изпускателна система и ECU. Принципно резултатът е постигане на 950 к.с. при заводски 585 коня, но в случая Арни казва, че колата е „дефорсирана на 700 коня на колелата, от съображения за сигурност”. За да сведе екипът спиранията до минимум, едва 4 по план, в багажника е монтиран и допълнителен 170-литров резервоар. Заедно със стандартния 90-литров, могъщият Benz побира общо 260 литра бензин.

Колата има и визуални модификации за да бъде максимално „стелт”. Арни е свалил всички емблеми, облепил е карбоновите елементи със сребристо фолио, както и част от стоповете. В този си вид, погледната набързо отзад, E 63-ката може да бъде сбърката със Civic. Червените спирачни апарати също са били боядисани в черно.

Подобно каране не може да мине и без електронни помощници. В това отношение рекордьорското возило може да засрами който и да е Gulfstream. Колата е оборудвана с радар-детектор ‘Net Radar’, още един радар-детектор ‘Escort Max 360’ на предното стъкло, ‘AL Priority’ лазерна система за блокиране на радари и… авиационна система за избягване на сблъсъци. Както и с два GPS модула Garmin, служещи както за навигация, така и за доказване на постижението. Заради последното в колата има и още едно GPS проследяващо устройство, следено от трета страна.

Това не е всичко. Арни, Дъг и Баркли ползвали също познататото и у нас приложение Waze, през iPhone и iPad, както и полицейски скенер и CB радио, с по една голяма антена на задния капак за всяко устройство. A това нещо, което стърчи от тавана на E 63-ката е монтиранa на гимбъл термо камера…

Накрая искаме да уточним, че – макар и впечатляващо – това постижение не е за поощрение. Даже се чудим как в страна, като САЩ, е възможно подобни прояви да минават безнаказано, при положение, че дори има документално видео. Някакви идеи как е възможно това?

Лукс от Китай!