Fiat Chrysler и PSA Group подписаха договора - вече официално са четвъртият най-голям производител в света

  • PSA и FCA вече са едно цяло PSA и FCA вече са едно цяло

18 Dec 2019

Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group официално подписаха споразумението за обединението си. Новият гигант ще бъде управляван от Карлос Таварес - изпълнителен директор на PSA досега, а Джон Елкан запазва позицията на председател, която имаше във FCA. В близките месеци обединението ще се сдобие и с ново име, но засега групата си остава PSA-FCA или FCA-PSA, както ви харесва.

Обединението създаде четвъртият най-голям производител в света с пазарна капитализация от близо 47 млрд. долара. По брой произведени автомобили пред тях остават само VW Group, Toyota и Renault-Nissan.

Очаква се сливането да спести на групата 3,7 млрд. евро годишно. Вече се знае, че много от американските коли на FCA ще получат по-високотехнологични платформи от PSA, докато европейската част от концерна ще се възползва от добре развития пазар в Щатите на марки като RAM и Jeep.

Все още няма официално потвърждение за затваряне на заводи и съкращаване на работници, но слуховете са песимистични: за 2018 всички марки на новия концерн са продали общо 8,7 млн. автомобила, а общият капацитет на заводите им е за 14 млн. коли годишно, така че има много голямо поле за оптимизации. Още преди месеци се появи слух, че заводът на Fiat в Сърбия ще е един от първите, които ще пострадат от плана за намаляване на разходите. Гигантската група в момента има около 400 хил. служители по целия свят.

 

Първородната Godzilla!