Mercedes открадна шоуто на CES с Vision AVTR

  • Галерия с 9 снимки от далечната 2154 г. Галерия с 9 снимки от далечната 2154 г.

07 Jan 2020

Не се сещаме за по-неподходящо място за създаване на автопарк от луната Пандора и горите на хората На’ви от филма “Аватар”, но какво ли не правят маркетинговите договори. Последният многомилионен такъв бе подписан между Daimler и франчайза “Аватар” и доведе до създаването на концептуалния Mercedes-Benz Vision Avtr, току-що представен на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Все пак трябва да признаем, че инженерите на Mercedes са се постарали много Vision Avtr да не замърсява по какъвто и да е начин природата на футуристичния народ от съзвездието Алфа Кентавър.

Както може да си представите, става въпрос за кола, каквато не е имало досега. Като за начало тя не разполага с каквито и да са контролни уреди - управлението става като поставите ръката си върху някаква вълшебна повърхност, която явно чете мислите, освен че върши обичайни неща като мерене на пулса.

Био седалките са от веган кожа (това не е кожа на вегани, а изцяло рециклиран материал - от стари дрехи и пластмасови бутилки). Подът е от ратан.

Отвън най-силно впечатление правят 33-многофункционални отвора в задната част, които служат за подобряване на аеродинамиката и напомнят създанията от Пандора.

Задвижването е не по-малко футуристично. Четири електромотора за всяко от колелата осигуряват 470 к.с. Батерията е базирана на графена, има капацитет от 110 кВтч и не използва редки или токсични метали, така че е 100% рециклируема. Пълното ѝ презареждане отнема 15 минути, а пробегът с една батерия достига 700 км.

 

Първородната Godzilla!