Alfa Giulia GTA е немислимо яка - има карбонови седалки, 5-точкови колани и е-е-ей такъв спойлер

  • Галерия с 15 брутални снимки на най-бруталната Alfa в последно време Галерия с 15 брутални снимки на най-бруталната Alfa в последно време

03 Mar 2020

Alfa Romeo направи страхотна изненада на почитателите си. Особено на тези, които смятат, че 510-конната Giulia Quadrifoglio не е достатъчно бърза. Всъщност изненадите са две - GTA и GTAm.

 

Легендарното означение GTA (Gran Turismo Alleggerita) се предлага в наточен вариант и в супер наточен вариант, като вторият носи означението GTAm. И двете се задвижват от впечатляващия 2,9-литров битурбо V6, разработен с помощта на Ferrari, като и двете имат 540 к.с. – с 30 повече от стандартната Giulia Quadrifoglio. Основната идея е била намаляването на масата, но инженерите са подобрили също така аеродинамиката и окачването. Аерото, твърдят от Alfa, е черпило от опита на Кими Райконен във Формула 1. Активният сплитер и супер готиният спойлер, в който може да си пъхнете главата, правят тази Alfa много аеро специална. GTAm добавя още по-голям преден сплитер, карбоново задно крило и е все така напълно законна за движение по нормални пътища. И двете коли имат по-ниско окачване с внушителните 50 мм, нови амортисьори и масово използване на карбон за олекотяване. От скъпия неметал са направени предния капак, тавана, предната броня и калниците. Добавена е по-басова титаниева изпускателна система Akrapovic, вградена в новия дифузьор. О, и за първи път при седан Alfa Romeo - 20-инчови джанти.

 

Диетата продължава в интериора с доста алкантара, карбонови апликации и изхвърляне на всичко излишно… Говорим най-вече за задната седалка. На нейно място са монтирани държачи за каски и пожарогасители.

Лудата GTAm също така включва ролбар и кожени ремъци вместо дръжки на вратите. Самите врати са лишени от кори. Седалките са карбонови, в двигателя е използван повече алуминий. Рамките на прозорците са от лексан - супер лек поликарбонат, използван в моторните спортове.

Изброените мерки спестяват 100 кг от масата спрямо Quadrifoglio, така че кантарът показва около 1520 кг, благодарение на което е възможно ускорение до 100 км/ч в рамките на 3,6 секунди.

Alfa ще произведе общо само 500 броя от двете модификации. В цената влизат състезателен гащеризон, ръкавици, обувки от Alpinestars, както и състезателен курс на писта, защото… Е, защото всички сме виждали какво става, когато събереш на едно място мощна кола и липса на умения за управлението ѝ.

Имате деца и семеен живот? Спокойно, Alfa има нещо и за вас:

 

Лукс от Китай!