Лудото Renault Morphoz се удължава с 40 см, ако ще пътувате извън града

  • Галерия с две дузини снимки на най-странното Renault Галерия с две дузини снимки на най-странното Renault

03 Mar 2020

Определено съжаляваме, че швейцарските власти отмениха автосалона в Женева и нямаме възможност да видим Renault Morphoz на живо. Супер модерната концепция позволява на колата да променя размера си, в зависимост от това дали я управлявате в града или на дълъг път.

 

Новата архитектура дава възможност на Morphoz да променя дължината си от 4,40 до 4,80 м, при което междуосието също нараства от 2,73 до 2,93 м. В градския си вариант кросоувърът има малка 40-киловатчасова батерия, позволяваща пробег до 400 км, докато в удължения вариат може да побере до 90 кВт, достатъчни за 700 км преди зареждане. Промените стават на специални станции, където се монтират новите заредени батерии и каросерията се разпъва. Впечатляващо!

Интериорът на чудатото Renault е не по-малко шантав - с 10,2-инчов дисплей, на който се намира основната информация за пътуването и няколко допълнителни дисплея зад волана. Самият волан е нещо средно между джойстик от космически кораб и произведение на бижутерийното изкуство. Седалките позволяват безброй конфигурации, включително “каре белот”. Както може да очаквате от подобен футуристичен електромобил, той разполага с ниво 3 на автономност и 5G свързаност, както и изкуствен интелект за определени системи.

Французите са майстори да внедряват футуристични идеи в серийните си модели, така че очакваме някои от любопитните хватки от Morphoz да се появят в следващия Captur.

Лукс от Китай!