Dacia също е модерна: вижте електрическия Spring

  • Галерия с девет изображения на един от най-достъпните европейски електромобили Галерия с девет изображения на един от най-достъпните европейски електромобили

04 Mar 2020

Dacia вдигна завесата над първия си електрически модел. В продължение на месеци се налагаше да правим догадки какво ще представлява първият румънски електромобил и най-вече на базата на кое Renault ще стъпи. Вече имаме отговор и на двата въпроса!

Електрическата Dacia се казва Spring Electric Concept и за основа е използвано супер достъпното Renault K-ZE. Румънската версия ще бъде изцяло съобразена с европейския пазар и ще се продава още догодина. 

Прототипът Dacia Spring има доста умерен дизайн, който почти изцяло копира този на K-ZE. Новите диодни светлини отпред и отзад са най-яркият детайл - все пак не забравяйте, че румънската марка пести от всичко, включително от дизайн.

Spring ще бъде базиран на продавания в Китай K-ZE, но по всяка вероятност ще има по-сериозни технически възможности. За най-големия автомобилен пазар K-ZE предлага едва 45 к.с. и 125 Нм, стойности, които ще скочат поне двойно за Европа. Пробегът с едно зареждане обаче ще бъде малък - около 200 км, съобщават от Dacia. Това определя приложението на 3,73-метровата количка предимно в градски условия и за кратки извънградски преходи. Не очаквайте от нея системи за бързо зареждане, сложни системи на борда или лъскави детайли. Dacia, дори в електрически вариант, ще си остане избор на най-практичните.

 

Първородната Godzilla!