1989 Mercedes-Benz 560 SEL 6.0 AMG от Япония

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

01 Apr 2020

Японците са луди по AMG и хич не им пречи, когато колите са с ляв волан. Страната е богата на супер редки експонати, като понякога се случва някои от тях да се отзове отново в Европа или в САЩ.

Такъв е случаят с този 1989 Mercedes-Benz 560 SEL 6.0 AMG. И за разлика от много спретнати екземпляри, този няма подробно описана история. Ясно е, че само, че е бил дълго време в Япония, до 2017-та, когато е купен от сегашния му собственик.

А сега се продава чрез търг на RM Sotheby’s. Ако сте следили внимателно публикациите ни за Mercedes по темата „продава се“, може да си спомните и мястото на снимките на колата – същото, като на Puch 500 GE, първият произведен екземпляр от първата G-Class с V8 мотор. Кликнете на снимката най-долу за материала с нея.

Конкретният W126 също е с V8 мотор, 6-литровия 32V агрегат с 385 коня, вграждан също в оригиналния W124 ‘Hammer’. Не е ясно дали този двигател е заел мястото си по-късно или колата е оригинално излязла с него от ателието на AMG, но за нас няма особено значение.

Защото обожаваме „Пурата“ W126, както и купетата C126, a тази най-мощна версия ни допада особено много. Преди години четохме, че това поколение на S-Class е „Колата с най-плътен/добър звук от затваряне на врати“. Също не е особено важно, нито доказуемо, но да – звукът е страхотен (Чичо Искрен може да потвърди, поздрави!), а автомобилът – ‘over-engineered’.

Вътре ще видите страхотните апликации от истинско дърво, както и белите циферблати. Централният е разграфен до 300 км/ч, а километражът показва пробег от 93 хил. км. Нищо работа, нито за шасито на W126, нито за този мотор.

Колко струва? Цената не е обявена, но справка в сайта на RM Sotheby’s показва, че преди време, екземпляр от 1991-та година, на 108 хил. км, е продаден за 109 хил. евро.

Много практичен и интересен!