BMW регистрира името X8 M. Колата ще е по-скъпа от M760 Li

  • Все още никой не знае как ще изглежда X8, но според повечето специалисти по-скоро ще вземе формата на X7, като добави още повече лукс Все още никой не знае как ще изглежда X8, но според повечето специалисти по-скоро ще вземе формата на X7, като добави още повече лукс

14 Apr 2020

Някои от вас може би помнят, че преди 20 години нямаше такова нещо като “Х гамата на BMW”. В края на 90-те се появи X5, около две години след Merc ML, но все още никой не можеше да заподозре какво ще се случи само за две десетилетия и как градовете ни ще бъдат превзети от кросоувъри, SUV, всъдеходи, SAV, ърбанходи и всякакви “вдигнати” модели, независимо как ги наричате… Някак неусетно BMW предлага X1, X2, X3, X4, X5, X6, X7. С други думи - огромна гама от кросоувъри. А сега се задава нейният връх - новото X8, което ще започне да се произвежда в края на тази или началото на следващата година и ще бъде най-луксозният и скъп модел на баварците, конкуриращ Range SVAutobiography и Maybach GLS.

 

Новината е, че BMW вече е запазил означението X8 M и то ще се появи като абсолютен връх на гамата, вероятно през лятото на 2022. Според слуховете конкретното означение на версията ще бъде X8 M45e, което би включвало плъгин задвижване и мощност от близо 700 к.с. Означението X8 M е регистрирано в германската патентна служба на 1 април, но не прилича на шега.

Новото X8 няма да прилича на версия купе на X7 и по този начин ще разчупи стереотипа на двойките X1/X2, X3/X4 и X5/X6. X8 вместо това ще ползва самостоятелен дизайн, отличаващ го от всичко друго, с което разполага BMW. Отдавна се знае, че в интериора ще има само четири свръх луксозни места - без плебейски дребнавости като трети ред седалки… В този смисъл X8 вероятно ще бъде по-близо и ще почерпи ноу-хау от братовчед си Rolls-Royce Cullinan. За разлика от британеца обаче баварският модел ще се задвижва само от V8 и няма да се предлага с дванайсет цилиндъра. Топ версията вероятно ще има близо 700 к.с. с помощта на познатия ви от X5/X6 M 4,4-литров мотор и електродвигател.

Подобна техника означава, че X8 M като нищо може да изпревари M760 като най-скъпото BMW в гамата на компанията. M760Li стартира от 175 хил. евро, а добре наблъскан с индивидуални опции X8 M спокойно би могъл да надхвърли летвата от 200 хил. евро.

 

Първородната Godzilla!