Това е новият Ford F-150. Ежегодно в Америка от него ще продават двойно повече, отколкото VW Golf в Европа


26 Jun 2020

През 2019 година Ford успя да реализира 896 526 бройки от пикапа си F-Series в САЩ, което е повече от двойно спрямо продажбите на най-популярния автомобил в Европа - Volkswagen Golf с 410 779 доставки за 2019 г. Сами разбирате колко важно е не само за компанията, но и за цялата автомобилна индустрия Зад Oкеана новото поколение F-150.

Четиринадесетото поколение на пикапа дебютира в един доста труден период за всички потребители, но продажбите му би трябвало да стартират още след няколко месеца. Прогнозите са ясни - защита на вече 42-годишната хегемония за най-продаван модел в Щатите, както и достигане на годишна кота от над един милион екземпляра. Само в САЩ, разбира се.

Визуално моделът е доста сходен със своя предшественик, но от Ford казват, че на практика няма екстериорен детайл, който да не е бил променен. Кабината е изцяло нова - с голям централен дисплей с чисто нова инфотейнмънт система и голям втори цветен екран, който играе ролята на инструментно табло за шофьора. На борда има куп хитринки, като например електрически сгъваемия скоротен лост, над който се разгъва работна масичка за хранене или лаптоп. Седалките пък сформират почти равни легла, които са предвидени за бърза почивка по време на работния ден. Как действат тези джаджи можете да видите във видеото по-долу.

В товарното пространство също не липсват добри идеи. Има изход за захранване на всякакви електрически машини, като например флекс, дърворезачка, зеге и какво ли още не. Товарното легло е богато осветено, а допълнителна камера ще ви помага да надзиравате постоянно товара си по време на път.

Двигателите са съвсем очаквани за американския пазар. Всъщност, по-голяма част от тях са познати от Ford - базов 3.3 V6, турбо 2.7 и 3.5 EcoBoost, 5.0 V8 и един 3-литров дизел. За първи път има и хибридна версия, която използва 3,5-литров бензинов мотор, батерия и компактен електромотор. Засега няма конкретни цифри за нито един от моторите, но всички те ще се предлагат само и единствено с 10-степенен автоматик. Към края на 2021 година се очаква и изцяло електрическа версия.

Първородната Godzilla!