BMW iX3 е електрически SUV със задно предаване и 286 к.с.


14 Jul 2020

След доста предварителен шум - тийзъри, шпионски снимки и изтекли изображения - BMW най-накрая показа серийната версия на електрическия Х3. Моделът носи името iX3 и ще се сглобява в Китай, като продажбите трябва да стартират по-късно тази година.

Под доста познатата фасада се крие електрическо задвижване от ново поколение, което разполага с максимална мощност от 286 к.с. и въртящ момент от 400 Нм. Динамичните показатели включват ускорение от място до 100 км/ч в рамките на 6,8 секунди - постижение, за което BMW казва, че е равностойно на това на X3 30i с 3-литров бензинов турбо мотор.

Максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч. Благодарение на подаването на мощността към задните колела, обясняват от BMW, се осигурява класическото за марката усещане при шофиране, свързано с великолепно сцепление благодарение на ARB и изключителна ефективност.

Батерията на електромобила има енергиен капацитет от 80 кВтч, от който се ползват 74 кВтч. Благодарение на това, както и на добрата ефективност на задвижващия електромотор, iX3 може да измине до 460 километра пробег по цикъла WLTP.

Засега не са ясни цените на модела, но от BMW са горди, че това е първият автомобил на марката, който ще се предлага със задвижване на бензин, дизел, микс от ДВГ и електромотор и чисто електрическа система. 

Първородната Godzilla!