EQS ще бъде най-луксозният Mercedes и електрическата кола с най-голям пробег в света

  • Галерея с пет снимки на прототипа Vision EQS и маскираната серийна версия Галерея с пет снимки на прототипа Vision EQS и маскираната серийна версия

20 Jul 2020

След по-малко от два месеца Mercedes ще представи новото поколение на своята S-класа. През 2021 г. обаче флагманът на щутгартската компания ще бъде друг - изцяло новият EQS - електрическа версия на S-класата.

За това говори по време на среща на акционерите изпълнителният директор на Mercedes Ола Калениус. Той потвърди, че EQS е първата кола на компанията, която стъпва на новата електрическа платформа (EQC използва за база GLC) и технически няма нищо общо с S-клас W223. Стана ясно също, че лимузината ще има пробег с едно зареждане от над 700 км по цикъла на измерване WLTP, който е доста по-реалистичен от стария “нов европейски цикъл”. Това би означавало, че EQS ще бъде електрическата кола с най-голям пробег в света. В момента това отличие се държи от Tesla Model S, която във версията Long Range изминава 610 км. Предполагаме също така, че EQS ще предлага мощност на зареждане, сравнима с тези на Porsche Taycan и Tesla Model S - над 200 кВт, което би позволило зареждане на 80% от батерията (изцяло разработена в Щутгарт, между другото) в рамките на 20-25 минути.

Концептуалната версия на EQS се задвижва от два електромотора с 476 к.с. и 760 Нм, като е твърде вероятно това да са данните и на серийния вариант.

Все още няма официална дата за премиерата на EQS, но очакваме тя да се случи през пролетта на 2021, когато се очаква и началото на производството.

 

Първородната Godzilla!