Това е електрически 1961 Rolls-Royce Phantom 5 за 500 000 паунда

Това е електрически 1961 Rolls-Royce Phantom 5 за 500 000 паунда
29 Aug 2020

„В Lunaz се занимаваме с жизненоважно и спешно инженерство. Това са най-красивите и ценени автомобили в историята. А нашите електрически технологии им гарантират светло бъдеще.“ Това казва Джон Хилтън, управляващ директор и технически ръководител на Lunaz.

Какво е Lunaz? Британска инженерна компания базирана в Силвърстоун, посветила дейността си на електрифициране и ресто-модернизация на абсолютни британски класики, като Rolls-Royce Cloud and a 1953 Jaguar XK120, Bentley S2 Flying Spur и автомобилът акцент на настоящия материал – осемместният 1961 Rolls-Royce Phantom 5. В редиците ѝ влизат висококвалифицирани техници от Aston Martin, Ferrari, Jaguar, Rolls-Royce, VW, Cosworth и McLaren, а завършените проекти будят възхищение.

Погледнете този Rolls Phantom 5 например. Абсолютна класика, която по нищо не може да познаете, че се задвижва от електричество. От Lunaz казват, че всички технически компоненти са ‘in-house’ разработки, в което няма как да сме сигурни, но вероятно голяма част от техниката се мисли именно от техните хора.

Големият Phantom V позволява монтаж и на много голяма батерия. Всъщност, най-голямата вграждана в лек автомобил (реално доста тежък) с капацитет от 120 кВтч. Това е с 20 кВтч повече от най-голямата батерия на Tesla, а пробегът с едно зареждане на най-голямата кола на Lunaz е около 480 км.

За съжаление обаче британците не разкриват никаква допълнителна информация, нито относно мощността на ел. мотора, нито по отношение на динамиката. Последната обаче не е цел на Lunaz – „Не се стремим към бързото ускорение. Целим автомобилите ни да се движат гладко, тихо и плавно“, казва Джон.

Цената? Много висока. Ако искате такъв Rolls-Royce Phantom 5 ще трябва да платите най-малко 500 000 паунда, което прави над 1 млн. лв. Ако обаче имате само 800 000 хил. лв., може да си вземете спортния Jaguar XK120.

Какво мислите за подхода и проектите на Lunaz? Споделете с коментар под материала, а след това може да кликнете на този Rolls-Royce тук, собственост е на Джей Лено и се задвижва от… 27-литров самолетен V12.

Първородната Godzilla!