Nokian Seasonproof e новата всесезонна гума на финландците

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

02 Sep 2020

Уважаваме Nokian Tyres по различни причини. Защо правят качествени гуми, защото имат различна философия от останалите производители, защото са сравнително малка компания, както и заради прекрасното им тестово съоръжение в Ивало, Финландия, наречено… ‘White Hell’, където имахме щастието да караме най-новата зимна гума на марката. И поради други причини.

Nokian Seasonproof обаче е новият универсален боец на финландците, който бе представен пред света преди броени минути, онлайн, презентация в която имахме удоволствието и да задаваме въпроси. И от която научихме любопитни факти. Като например, че сегментът на всесезонните гуми става все по-популярен. И точно поради тази причина Nokian Tyres пускат нов качествен продукт именно в него, като разработката на Nokian Seasonproof е отнела цели 5 години. Ето и особеностите на гумата, разбити в няколко кратки точки.

Става ли за сняг? Абсолютно да. Nokian Seasonproof си има съответния маркер отстрани и използва техники на финландците, взаимствани от зимните им гуми. Като например специалните ламели, назъбения профил на блокчетата и полираните канали, отвеждащи снега, кишата и водата по-бързо от обикновените такива. Този прийом ползват само и единствено Nokian Tyres. В самия протектор също може да видите снежинка, която е и индекс за износване – тя изчезва при дебелина под 4 мм и ви показва, че е време за смяна. Тук обаче е важно да се каже, че новата Seasonproof не е модифицирана зимна гума, а продукт разработен от нулата.

Колко километра издържа? Животът на гумата разбира се зависи от нейната употреба и от това колко често проверявате налягането ѝ. Но от Nokian Tyres казват, че новата Seasonproof е с 25% по-издръжлива от досегашното им универсално предложение Weatherproof.

Каква е сместа? Също изцяло нова, за да гарантира оптимално представяне през цялата година. По-високото съдържание на силициев диоксид например намалява съпротивлението при търкаляне, като той е смесен също с естествен каучук и други съставки, които са… производствена тайна разбира се.

Какво значи многостепенни блокчета? Представете си ги, като различни слоеве, нива на протекторните блокчета. Тази технология ги прави по-стабилни, оттам гумата осигурява по-директно управление, като също и допринасят за равномерното износване на гумата.

Има ли версия за SUV? Да. При нея основната разлика е допълнителното укрепване с Арамид в бордовете. Което си е кевлар, много здрави нишки, които намаляват шанса от скъсване на гумата при контакт с остри ръбове. Което е супер и е прийом, ползван от Nokian Tyres във всички техни SUV гуми.

В какви размери се предлага? Между 14 и 19 инча за нормалния Nokian Seasonproof и между 16 и 19 инча за SUV изпълнението. Пълният списък с размерите и скоростните индекси обаче може да видите тук на този скрийншот, както и в pdf презентацията на Nokian, която може да изтеглите, като клкнете тук или на снимката.

Готин елемент. Много ни допадат картинките на борда на гумата, защото са полезни. Имате графика за отбелязване на препоръчителното налягане на гумата, както и картинка на която маркирате разположението на гумата – предна лява например. От Nokian Tyres съветват да сменяте позицията им предна ос/задна ос на няколко хиляди километра, за да бъде износването им по-равномерно. Супер.

Лукс от Китай!