Volta Zero е 16-тонен електрически камион за градски доставки

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

05 Sep 2020

Идва от Швеция. Казва се Volta Zero и изглежда яко. Съвсем реално е киселото мляко и хлябът да стигат до магазина край вас на борда на нещо такова. И то в най-скоро време. Плановете на компанията Volta включват начало на производството през 2022. То няма да се осъществява в ЕС, а във Великобритания, но това не е проблем, защото воланът на Zero не е нито отляво, нито отдясно, а в средата.

 

Volta Zero осигурява пробег от 150-200 км, което е достатъчно за еднодневни градски доставки, коментират от компанията. Задвижването е поверено на електрическа ос, в която са вградени електромотор и скоростна кутия. Батерията е литиево-желязо-фосфатна и ще се предлага в два размера - със 160 и 200 кВтч. Този тип батерия е избрана заради издръжливостта си, отличната термална издръжливост и дългия живот. Освен това тези батерии не се възпламеняват при пробив. Може би най-ценното им качество е, че те не съдържат ценни и скъпи за добиване материали, които обикновено идват от страни със съмнително законодателство по отношение на детския труд.

Просторната кабина на шофьора дава 220-градусов обзор, който се допълва от 360-градусова система от камери. Разбира се, на борда ще откриете всякакви асистенти за лентите, за автоматично спиране и разпознаване на пътните знаци.

9,5-метровият камион има товароносимост от 8,6 тона и може да побере 16 европалета в своя търбух с обем 37,7 кубични метра.

Максималната му скорост е ограничена на 90 км/ч. Volta започва първи тестове през пролетта на 2021, като ще работи пряко с големи логистични компании, които ще дават идеи в процеса на финална разработка. Първите доставки са предвидени за 2022.

 

Първородната Godzilla!