В България не достигат около 20 000 професионални шофьори


23 Nov 2023

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България сподели в интервю, че страната ни изпитва голям недостиг на професионални шофьори. По неговите думи става въпрос за около 20 000 шофьори.

"Трябва да си дадем сметка, че това е изключително тежка професия. 500 000 водачи липсват в Европа. В световен мащаб бройката е 3 млн. У нас около 20 000 водачи не достигат. Прогнозите са до 2028 г. този недостиг да стане два пъти по-голям. Около 40% от водачите в световен мащаб са над 55 години", обясни Димитров пред "България сутрин".

От къде идва проблемът? Както обикновено, държавата не прави достатъчно. 

"На нас всячески ни се пречи да правим бизнес в Европа. Второто направление, по което трябва да се работи, е обучаването на нови кадри. Около 8% са водачите в Европа под 25-годишна възраст. Много е висок прагът за влизане в тази професия."

А какво заплащане могат да очакват хората, които се интересуват от професията? Средно около 3000 евро по думите на Димитров.

"В България чистото възнаграждение дори е по-голямо от това в целия ЕС. Законодателството дава възможност голяма част от сумата да бъде под формата на командировъчни. Шофьорите от вътрешният транспорт взимат по-малко".

Лукс от Китай!