Електрическата Dacia е готова!

  • Галерия с 16 снимки Галерия с 16 снимки

16 Oct 2020

Не е най-красивата електрическа кола на света, но за много хора ще бъде първата електрическа кола. Dacia е готова с първия си е-модел. Странният хечбек кросоувър Spring Electric пристига като най-евтиният европейски електромобил, но нито е европейски, нито има ясна цена. Колата всъщност стъпва на китайска разработка на Renault, което не задължително е толкова лошо, ако се изпълнят очакванията за цена под 20 хил. евро. Все пак и BMW iX3 идва от Китай.

Иначе малкото кросоувърче на Dacia използва платформата на Renault City K-ZE, което се произвежда и продава в Китай от миналата година. Екологичната Dacia е дълга 3,73 м и всъщност е по-близо до Twingo, отколкото до Sandero.

Батерията е доста скромна – 26,8-киловатчасова –  но и колата не е много голяма и тежка. Скромната мощност от 45 к.с. и въртящият момент от 124 Нм ни връщат в една друга епоха, в която максималната скорост от 125 км/ч беше достатъчна. Dacia твърди, че пробегът с едно зареждане достига 225 км, но в реалността вероятно подобно разстояние ще е възможно само в градски условия, в които официалният пробег обещава дори 295 км.

Dacia Spring Electric предлага режим на управление Eco, който намалява мощността с 10% до доста плашещите 31 к.с., които би следвало да са достатъчни за максимална скорост от 100 км/ч. Явно е пестено и от системата за зареждане - от стандартен 220-волтов контакт количката се зарежда за цели 14 часа, докато от бързо зарядно (поддържа до 30 кВт) времето за зареждане до 80% е един час.

Интериорът изглежда доста прилично, като 3,5-инчовият екран зад волана е стандартен, за разлика от 7-инчовия сензорен екран. Любопитната информация за цената се очаква по-късно тази година, а първите доставки - през пролетта на 2021.

 

Първородната Godzilla!