Официално: BMW iX е новият топ модел на баварците

  • Галерия с 18 снимки на iX Галерия с 18 снимки на iX

11 Nov 2020

BMW официално представи новия си топ модел – електрическия iX, който до днес беше известен като iNext. Големият кросоувър е с дължината на X5, с височината на X6 и с размера гуми на X7. Дизайнът е меко казано екстравагантен, близък до езика, използван при i3 и i8, определено изисква свикване… Гигантската предна решетка не само засенчва тази на M3 и M4, но включва камера, сензори, радар и посланието “голям съм и бързам”.

Интериорът също носи съвсем нови за марката характеристики –  шестоъгълният волан няма да бъде възприет еднозначно, сигурни сме.  Любопитно е разположението на бутоните за настройката на седалките върху вратата изцяло в стила на Mercedes. Интересен е и панелът на системата iDrive, който е мутирал в художествена структура от дърво и стъкло. Като цяло това е най-изчистеният и семпъл интериор в цялата гама на BMW.

Изцяло електрическото задвижване разчита на “над 500 к.с.”, без баварският прес отдел да конкретизира точно число. Батерията разполага със 100 кВтч, което е горната граница за почти всички в индустрията, включително Tesla (изключваме Lucid и някои подобни нишови предложения). С подобна батерия iX може да мине внушителните 600 км с едно зареждане, измерено според цикъла WLTP. Не и ако често се възползвате от ластици, защото колата ще подтиква към такива с ускорение до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

За разлика от разочароващия в това отношение iX3, то новият iX ще предлага бързо зареждане с до 200 кВт, което означава зареждане от празна батерия до 70% за 40 минути или добавяне на 120 км пробег с 10-минутна почивка на зарядна станция.

Новата технологична платформа разполага с възможност за 5G свързаност и не само предлага всичко най-добро в областта на асистентите за шофьора и полуавтономното управление, налични днес в портфолиото на BMW, но и ще става все по-добро с автоматични обновявания на софтуера, докато колата си почива в гаража ви през нощта. 

Нямаме търпение да се докоснем до колата на живо, за да ви разкажем какво представлява най-високотехнологичното BMW, правено някога. Чакаме поканата, BMW!

Първородната Godzilla!