Audi ще атакува “Дакар” с чудовището, скрито под това покривало. Завръща се и в Льо Ман!

  • Нещо голямо и зло се крие под покривалото на Audi Нещо голямо и зло се крие под покривалото на Audi
  • Audi съсипа конкуренцията в Льо Ман в продължение на 15 години между 2000 и 2014, като отстъпи само два старта - един на Peugeot и един на пребрандирания си болид Bentley Audi съсипа конкуренцията в Льо Ман в продължение на 15 години между 2000 и 2014, като отстъпи само два старта - един на Peugeot и един на пребрандирания си болид Bentley
  • Audi напуска Формула Е след 12 победи и 43 подиума Audi напуска Формула Е след 12 победи и 43 подиума

01 Dec 2020

Audi обяви три сериозни промени в състезателната си програма: компанията напуска Формула Е, но ще участва в рали “Дакар” и се завръща в Льо Ман!

Офроуд чудовището от рендъра ще има електрическо задвижване, но под някаква форма и двигател с вътрешно горене. Явно Audi ще го представи като електромобил с удължител на пробега. Мислехме, че този клас е изчезнал, но явно формулата работи, когато трябва да прекосиш няколко пустини. Удължителят на пробега ще бъде бензинов TFSI, нещо подобно на системата, която BMW използваше при i3.

Динозавърският състезател на Audi, доколкото можем да съдим от рендъра, прилича на RS Q8 на стероиди. Ама много стероиди! Може да ви се струва странно, че Audi проявява интерес към рали “Дакар”, но компанията описва състезанието като “едно от най-големите предизвикателства в моторните спортове”.

Появата в офроуд маратона означава, че Audi прекъсва участието си във Формула Е след края на сезон 2021. Audi може да се похвали с нелоши резултати в електрическия шампионат, след като спечели 12 състезания и 43 подиума с отбора Audi Sport ABT Schaeffler.

В тази връзка е особено вълнуваща и другата новина от Audi - за завръщане в Льо Ман, където Audi размазваше конкуренцията в периода 2000-2014 г. Audi се готви да участва в новия клас LMDh на Льо Ман, който ще включва хибриди с 680 к.с., 50 от които - електрически. Колите ще тежат 1030 кг и ще използват еднакви хибридни модули, доставени от Bosch и Williams Advanced Engineering.

 

Лукс от Китай!