Мистериозният монолит в Юта е… зарядна станция на Jeep?

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.

04 Dec 2020

Мистериозен, мистериозен, колко да е мистериозен. Всъщност си беше, защото хората го направиха такъв, онези зад идеята, произвелите и монтиралите го, както и останалата огромна маса, заради тяхното въображение и естествена жажда към конспиративни теории, извънземни, чипиране, 6G… Спираме.

Малко предистория, за онези от вас, които не са гледали филма „2001: Космическа одисея“. Именно в лентата на Стенли Кубрик се появява за пръв път подобен монолитен къс, явно поставен от извън земна цивилизация. Подобен, само че с форма на триъгълна призма (във филма бе правоъгълен паралелепипед) се появи мистериозно и в пустинята на щата Юта.

Това се случи още през 2016-та, като властите не са сигурни за точния месец, между юли и октомври, тъй като поставянето му е било абсолютно незаконно. Това се подчертава от властите и по-точно от „Бюрото по обществена безопасност“, което казва в изявление следното „Инсталирането на всякакви структури, било то изкуство, на обществени площи е незаконно…“ и тук идва забавното, но и сериозно продължение на цитата „без значение от коя планета идвате“.

Та, точното местонахождение на призмата така и не бе обявено от властите, не защото са искали да избегнат конфронтация с… извънземните, а за да се избегне наплив от туристи – регионът е отдалечен и това е можело да доведе до неприятности за хората, изгубване и т.н.

Докато на 27 ноември 2020-та, буквално преди броени дни, мистериозният монолит не изчезва. Според очевидци инсталацията е отнесена от… човеци с пикап, което за нас не е голяма изненада. Подобни структури се появиха също и в съседна Румъния, а в последствие и в не съседна Калифорния, но те вероятно нямат общо с „оригинала“ и са по-скоро реплики на месни артисти.

Без значение, вчера в официалния профил на Jeep излезе снимката заради която пишем този материал. А именно – триъгълната призма в Юта, изпълняваща ролята на зарядна станция на чисто новия (дебют през този месец, декември) Jeep Wrangler 4xе. Автомобилът се задвижва от 2-литров 4-цилиндров бензинов мотор и ел. мотор с обща мощност 375 к.с. и 637 Нм, достатъчни за ускорение от 0-100 км/ч за около 6,2 секунди. Предварителните данни за чисто ел. пробег са 80 км, а общия пробег и с бензина на борда – ок 650 км.

Наистина силен ход от страна на FCA и Jeep. Да използват по такъв начин вълната от внимание около монумента, за да рекламират новата си хибридна машина. А каква е била оригиналната идея за монтаж на това „мистериозно“ съоръжение, може и никога да не разберем.

Текст: Иван Монев

Първородната Godzilla!