Така започна всичко: Mercedes AAVision стана на 25 години

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

10 Jan 2021

Днес, за добро или лошо, най-продаваният тип кола е кросоувър, SUV, джип, всъдеход или както искате, го наричайте… Преди 25 години обаче Mercedes излезе с тази идея и всички гледаха втрещено… Разбира се, и преди това имаше Jeep Cherokee и Grand Cherokee, Range Rover и LR Discovery, както и още няколко коли, които могат да претендират да са първи. Но Mercedes въведе луксозната кола в офроуд опаковка без офроуд възможности. Клас, на който тогава се подигравахме, защото губеше във всички тестове от представителите на Jeep и Land Rover, от G-класата и т.н. И както се подигравахме, изведнъж се оказа, че всички искат такава кола и изобщо не им пука, че няма понижаващи предавки, стига да има подгряване на седалките и да изглежда яко. M-класата, която поради спора с BMW за буквата “М” беше известна с означението ML, а днес е GLE, беше последвана от BMW с X5, а по-късно доведе до появата на коли като Touareg, Cayenne и Q7. Днес всеки уважаващ се производител има цяло семейство кросоувърчета: GLA, GLB, GLC, GLE, GLS, без да броим версиите Купе на същите… При BMW и Audi е същото, както и при практически всяка марка с изключение на McLaren и Pagani.

Инженерите и дизайнерите на Mercedes получават основните параметри на проекта през 1993 г. и веднага започват работа по нещо, което ще се превърне в един от най-луксозните SUV модели. Преди някой да е чувал въпросната абревиатура. Прототипът е готов три години по-късно и е представен на автосалона в Детройт през януари 1996 г. Името му AAVision идва от All Activity Vehicle. Както виждате от снимките, това е М-класата, почти 1:1 със серийната кола. Предницата е почти същата, докато отстрани каросерията е прекалено напомпана, поставени са и огромни гуми, които отстъпват място на по-нормални за производствения вариант.

Интериорът е типичен за концептуален модел от 90-те, като воланът с цяла клавиатура от бутони е забележително близък до това, което има в съвременните автомобили, за щастие – по-добре разпределени.

Серийният автомобил дебютира през май 1997 и започна да се произвежда в новия завод на компанията в Алабама, САЩ. Въпреки някои проблеми с качеството в началото, той се превърна в абсолютен хит в световен мащаб и днес се произвежда в четвъртото си поколение, вече с означението GLE.

 

Първородната Godzilla!