Toyota за първи път ще продава Highlander в Европа

  • Галерия с 13 снимки Галерия с 13 снимки

26 Jan 2021

За първи път Toyota ще предлага американския си хит Highlander на стария континент. 7-местният “компактен” кросоувър ще дебютира в Западна Европа, като вече има потвърждение и за нашия пазар.

Моделът идва единствено във варианта с хибридно задвижване, който включва любопитната комбинация на 2,5-литров бензинов мотор и два електромотора – по един за всяка ос. Те се захранват от никел метал-хидридна батерия, монтирана под втория от трите реда седалки. Мощността е 248 к.с., максималната скорост е 180 км/ч, а ускорението до 100 км/ч отнема 8,3 секунди. Движението изцяло на ток е възможно при скорости до 125 км/ч, макар да не става ясно какъв е пробегът изцяло на ток.

Toyota използва за Highlander трансмисия от типа CVT, която е насочена към по-икономично шофиране. Средният разход на гориво е 6,6 л/100 км, поне според официалните данни.

В оборудването откриваме умно отключване, диодни светлини, тризонов климатик и безжично зареждане на телефон. В списъка с опциите присъстват 12,3-инчов сензорен екран, хедъп дисплей и 20-инчови джанти. Засега Toyota Балканс не разкрива цените на модела.

 

Първородната Godzilla!