И Jaguar се отказва от двигателя с вътрешно горене. И то съвсем скоро

  • Ако не сте почитатели на електромобилите, то нещата отиват на зле... Ако не сте почитатели на електромобилите, то нещата отиват на зле...
  • Land Rover върви в същата посока Land Rover върви в същата посока
  • Сега е моментът да инвестирате в Jag с бензинов мотор. Няма значение от годината и модела... Сега е моментът да инвестирате в Jag с бензинов мотор. Няма значение от годината и модела...
  • I-Pace засега е единственият електромобил на компанията I-Pace засега е единственият електромобил на компанията

16 Feb 2021

Jaguar, символът на британското автомобилостроене, много обича да изненадва неприятно почитателите си. Преди точно 20 години славният производител на лимузини замени мъркащия V8 с нещо нечувано – дизел. Появи се X-Type, който обърна с главата надолу представата ни за Jaguar. Колата можеше да се поръча като КОМБИ, с ПРЕДНО ПРЕДАВАНЕ и при това с 4-цилиндров ДИЗЕЛ. Шок и ужас! Бомба!

Ако тогава някой ни кажеше, че точно 20 години по-късно Jaguar изцяло ще бие шута на двигателя с вътрешно горене, сигурно щяхме да се изсмеем. Но точно това се случва. Jaguar, а скоро и Land Rover, вадят изцяло бензиновите и дизелови версии от гамата си. При Jag това ще се случи по-скоро, отколкото очаквате – през 2025 г. След само четири години.

Компанията смята да инвестира 2,5 млрд. паунда (2,87 млрд. евро) в трансформацията, като с парите ще се направи нова електрическа платформа, на която да стъпват всички бъдещи модели с котка на предния капак. Планът звучи доста амбициозно, като се има предвид че Jaguar в момента разполага само с един електрически модел - I-Pace.

 

Лукс от Китай!