Топ 9 коли, кръстени на реални личности


27 Feb 2021

Преди няколко дни Gordon Murray Automotive показа пистовия си модел T50S Niki Lauda. Създадената кола от известният F1 конструктор обаче не е единствената, която носи името на някой специален човек.

Top Gear направи списък, включващ девет емблематични автомобила, носещи имената на познати или никому неизвестни хора.

Ferrari Enzo

Наследникът на F50 носи името на основателя на компанията. Когато е пуснат в продажба през 2002 г. Ferrari Enzo е най-върховият създаван модел на марката. Той се появява 14 години след смъртта на Енцо Ферари.

Ferrari Enzo излиза с 6,0-литров V12 двигател с 660 к.с. и F1 трансмисия. От него са произведени само 400 броя и в наши дни цената на един екземпляр е значително по-висока от тази като нов.

McLaren Senna

Когато е лансиран през 2018 г. Senna е най-екстремният уличен McLaren до този момент. Колата е точно това, което бихте желали, имайки предвид името на кръстника й. Дизайнът на Senna може да не е най-красивият, но е изцяло продиктуван от аеродинамиката. Масивното задно крило и всички останали аеро компоненти генерират 800 кг притискателна сила при скорост от 250 км/ч.

GMA T50S Niki Lauda

Изцяло пистовата версия на хиперколата на Гордън Мъри T50 е духовният наследник на McLaren F1. Който, както добре знаете, е създаден именно от Гордън Мъри. T50S Niki Lauda е показан в деня, когато Ники Лауда щеше да празнува своя 72-ри рожден ден. Ако желаете да прочетете всичко за него кликнете върху тези оранжеви думи тук. Иначе накратко за колата – 25 екземпляра ще бъдат произведени, всеки с цена 7 млн. лв., задвижвани от 3,9-литров атмосферен V12, форсиращ се до 12 000 об/мин. Тежи само 852 кг, което за автомобил е просто нищо.

Pagani Huayra BC

Името на това Pagani изисква малко по-дълго обяснение. Хуайра е богът на ветровете, а съкращението BC идва от Бени Кайола. Той е колекционер на автомобили и жилищен проектант по професия, който умира през 2010 г. на 79-годишна възраст. Кайола е добър приятел на Хорацио Пагани и първият истински клиент на компанията. Колата, носеща неговите инициали е хардкор пистова Huarya със 755 к.с., идващи от 6,0-литров V12 би-турбо на AMG.

Lamborghini Gallardo LP550-2 Balboni

Специалната версия на Gallardo е кръстена на легендарния, вече пенсиониран, тест пилот на Lamborghini. Това е първото Lambo със задно предаване от Diablo SV насам. LP550-2 Balboni е във вариант само с механична скоростна кутия. Произведени са 250 броя, всички с тази отличителна лента по средата.

Lotus Elise

Когато Elise излиза в средата на 90-те Lotus е собственост на италианския бизнесмен Романо Артиоли. Същият, който притежаваше и Bugatti. Моделът Elise е кръстен на внучката му Елиза, която е била малко детенце, когато малкият Lotus е представен на изложението във Франкфурт през 1995 г. Днес, Елиза живее в Италия и все още притежава и кара сребрист S1 Elise Romano, подарен от дядо й през 1997 г., когато е била само на 4 години.

Koenigsegg Jesko

Кристиан фон Кьонигсег е само на 22 години, когато създава компанията за суперколи, носеща собствената му фамилия. Баща му Йеско му оказва голяма помощ. И все още продължава да го прави. Така че, за да почете 80-годишния рожден ден на своя старец, Кристиан решава да кръсти новата си хиперкола на негово име.

Mercedes SLR McLaren Stirling Moss

Mercedes-Benz и McLaren създават този суперкар без покрив и дори предно стъкло. Правят го през 2009 г. И му слагат цена от 760 000 евро. Под дългия преден капак е монтиран 5,4-литров V8, осигуряващ 660 к.с. Специалната версия е вдъхновена от 300SLR, с който сър Стърлинг Мос печели легендарното състезание Mille Miglia през 1955 г.

Ferrari Dino 246GT

Дино казват на Алфредо Ферари, първият син на Енцо. Той умира през 1954 г. само на 24 години, но името му продължава да живее в нещо като подмарка на Ferrari до средата на 70-те. Колите, свързвани най-често с името Dino, несъмнено са 246 GT и GTS, произвеждани между 1969 и 1974 г. Между другото Dino е единственият модел Ferrari, който излиза без своята емблема с изправено черно конче на предния капак.

Много практичен и интересен!