Посегнаха на Mercedes-AMG GT Black Series (Видео)

  • Галерия от 7 снимки на Mercedes-AMG GT Black Series от Opus Галерия от 7 снимки на Mercedes-AMG GT Black Series от Opus

16 Mar 2021

През 2014 г. Mercedes-Benz слага край на производството на крилатия атмосферен 6,2-литров SLS AMG, един от които попадна наскоро в ръцете на DizzyRiders. И в същата тази 2014-та Mercedes стартира сглобяването на неговия пряк наследник в лицето на AMG GT. Който се оказа без отварящи се нагоре врати, с по-малък мотор, с принудително пълнене и по-малко коне.

Новороденият Mercedes-AMG GT бе пуснат с 4,0-литров V8 би-турбо двигател, генериращ „само“ 476 к.с. Заедно с него бе лансирана и по-мощна S версия с 522 к.с. Три години по-късно, през 2017-та, излезе AMG GT C с 557 к.с., последван от AMG GT R с 585 к.с., който пръв надмина базовите 571 к.с. на предшественика SLS AMG.

Миналата година, след цели шест години на производство, печатът Black Series удари по AMG GT. И в Афалтербах се роди звяр, разполагащ с вече респектиращи 730 к.с., 800 Нм, 0-100 км/ч за 3,2 секунди, 325 км/ч максимална скорост и няколко страници с инженерни подобрения, разработени предимно за пистово каране. Топ версията изглежда като хомологация на състезателния GT3 вариант. И е достойна за плакат за всяка детска стая, ако днешните момчета продължаваха да слагат спортни коли по стените, както техните родители.

За повечето от нас Mercedes-AMG GT Black Series е просто съвършен. И не се нуждае от нищо повече, освен от хубав високооктанов бензин, гладък асфалт и каране. Но ето че се намери някой, който да му посегне. И този някой е немската тунинг фирма Opus.

Екипът на Opus е разработил четири програми за AMG GT Black Series. Първите два стейджа са софтуерно увеличение на мощността от 730 к.с. на 825 и 920 к.с. Третият пакет също електронно отключва повече коне, като без механични промени 4,0-литровия V8 би-турбо може да генерира 1001 к.с., с колкото разполага и Bugatti Veyron.

Но Opus има и оферта номер 4. И при нея нещата придобиват истинското значение на думата тунинг. Немците вадят от пресния AMG GT Black Series точно 1111 к.с. Което е два пъти и отгоре спрямо „конете“ на първото AMG GT (476 к.с.). За достигането до този резултат са модифирани турбокомпресорите, използвани са ковани бутала и биели, горивната система е заменена с друга. Седемстепенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител също е подсилена, за да оцелее при увеличения въртящ момент, който незнайно защо не е разкрит от Opus.

Доработката при четвъртото ниво включва и нова изпускателна система без катализатори. Което автоматично превръща колата в незаконна за каране по улиците на Европа, освен на писта. А това вече си е пълна лудост. Пакетът включва още ултра леки джанти и нови аеро компоненти.

Много практичен и интересен!