Skoda Octavia Pro е по-дълга и „професионална“ Octavia

  • Галерия с 15 снимки. Галерия с 15 снимки.

20 Mar 2021

‘Pro’. Volkswagen Group са избрали това означение за удължената версия на Skoda Octavia, която се произвежда в завода на концерна в Нинбо, Шанхай и е предназначена само за месния китайски пазар. Въпреки, че шансът да видим колата у нас е ултра минимален (официално – 104% не), решихме да споделим с вас няколко факта за модификацията, защото моделът е супер популярен и защото сравненията са интересно нещо.

Skoda Octavia Pro е с дължина от 4755 мм, което означава с 66 повече от европейското изпълнение. От Skoda казват също, че Pro е с цели 77 мм по-дълга от предходната Octavia 3. Увеличението в дължина идва най-вече от разтегленото с 44 мм междуосие – 2730 мм в сравнение с „нашето“ 2686 мм. Логично, това се отразява основно на мястото на втория ред, което така или иначе не е малко в Octavia (кликнете долу за нашето ревю на колата).

Интересно е съпоставянето между Pro и Superb. Въпреки по-сериозната си дължина, китайската Octavia е с осезаемите 114 мм по-къса от най-големия седан на Skoda. Superb превъзхожда значително разтеглената модификация и по отношение на междуосието си – 2841 мм за топ седана или 111 мм „изоставане“ за Octavia Pro.

Вътре? На практика няма разминавания с европейската Octavia са незначителни. Воланът серийно е с две спици, централният дисплей е с диагонал 30,5 см (12 инча), а по отношение на техниката – позната и от евро модела.

Octavia Pro се предлага само с един единствен двигател – 1,4-литровия 4-цилиндров TSI със 150 к.с. и 250 Нм. Той винаги е свързан със 7-степенната DSG кутия, като серийно за Китай модела идва и с многозвенно задно окачване, докато у нас може и да е с торсионна греда, в зависимост от модификацията.

Разгледайте галерията, след което може да гледате и видеото ни за Octаvia, ако все още не сте.

Първородната Godzilla!