Mercedes ще покаже EQS на 15 април!

  • Галерия с 23 снимки от производството на най-високотехнологичния Mercedes Галерия с 23 снимки от производството на най-високотехнологичния Mercedes

24 Mar 2021

Mercedes-Benz вече произвежда батериите за новия си електрически топ модел – EQS. Електрическата версия на S-класата ще дебютира на 15 април, като се очаква да се превърне в сериозен конкурент не само на Tesla Model S, но и на всяка уважаваща себе си дизелова лимузина.

 

Производството на батериите за EQS вече започна в завода в Хеделфинген, Щутгарт. Съоръжението там се простира на 16 500 кв. м., като батериите са правят на 70 отделни високотехнологични производствени станции, на които работят роботи и хора.

EQS ще се предлага с различни по размер батерии, като най-голямата ще бъде с капацитет от 108 кВтч, достатъчни за внушителен пробег от 700 км с едно зареждане (според цикъла WLTP). 

 

Заводът произвежда батериите с неутрални въглеродни емисии. Освен това те са така проектирани, че да използват минимално количество от добивания с противоречиви методи, включително детски труд, кобалт.

В следващите години Mercedes ще разшири значително гамата си от електромобили, включително с новия EQE, както и с няколко кросоувъра. Компанията планира сериозна инвестиция в ново съоръжение за производство на литиево-йонни батерии от следващо поколение, за да намали зависимостта си от доставчиците.

Тест: Иван Войков

 

Първородната Godzilla!