Всичко за новите Toyota GR 86 и Subaru BRZ 2022 (Галерия)

  • Галерия от 19 снимки на новите Toyota GR 86 и Subaru BRZ Галерия от 19 снимки на новите Toyota GR 86 и Subaru BRZ

05 Apr 2021

Двойната премиера на новите поколения Toyota GR 86 и Subaru BRZ е вече факт. Този път представянето е едновременно, защото при дебютната генерация първо излезе Toyota GT86, а чак след близо пет месеца по-късно Subaru извади неговия близнак BRZ. В крайна сметка двете компании произведоха повече от 200 000 спортното купе. И решиха, че ще продължат заедно проектирането на нов модел.

И ето го и него. Новите Toyota GR 86 и Subaru BRZ са олекотени, с подобрено управление, по-нисък център на тежестта и с близо 50% по-добра устойчивост на усукване. Размерите са почти непроменени, като дължината е 4265 мм, широчината е 1775 мм, височината е 1310 мм, а междуосието е 2575 мм.

Когато е оборудвана със стандартната 6-степенна ръчна скоростна кутия Toyota GR 86 / Subaru BRZ тежи точно 1270 кг. Другата опция за трансмисия е автоматична със същия брой предавки.

Използваният в първото поколение 2,0-литров атмосферен боксер, генериращ 200 к.с., е заменен с по-голям 2,4-литров мотор. Той също е атмосферен 4-цилиндров боксер, като произвежда 232 к.с. при 7000 об/мин. Максималният въртящ момент от 250 Нм се достига при 3700 об/мин. По-мощният двигател допринася за по-бързото с 1,1 секунди ускорение от 0-100 км/ч, което вече отнема 6,3 секунди.

Освен повечето конски сили от Toyota и Subaru твърдят, че двигателят е с по-добра отзивчивост и осигурява плавно, без пикове ускорение от ниски към високи обороти. Новите два модела са с променена аеродинамика, която трябва да се отрази върху стабилността и управлението. Предното окачване е тип MacPherson, докато задното е с двойни А-раменни носачи. Джантите стандартно са 18-инчови, обути в гуми с размери 215/40.

Новите GR 86 и BRZ са като близнаци, но най-очевидната разлика в екстериора е радиаторната решетка. При Toyota тя е по-голяма и изглежда по-агресивна. При Subaru бронята е с интегрирани LED светлини във страничните въздуховоди и има престилка в долната част.

Ако смятате, че Subaru BRZ не изглежда достатъчно спортно, имайте предвид, че допълнителното оборудване включва фиксирано задно карбоново крило и 18-инчови ковани джанти BBS. Предните калници също могат да получат отвори, като предната и задната брони могат да са по-спортни, наред с други аеро подобрения.

Приликите в интериора също са много. Разликите са в тапицериите и емблемите. И двете купета са с нов 7-инчов дисплей зад волана и инфо-развлекателна система с 8-инчов екран на таблото. Всичко останало изглежда напълно идентично.

Второто поколение на Toyota GR 86 и Subaru BRZ ще бъде пуснато в продажба в Япония тази есен. Цените и лансирането в Европа ще бъдат разкрити на по-късен етап.

Много практичен и интересен!