Мъж слага 27-литров мотор Rolls-Royce от танк във… Ford Crown Victoria

  • Галерия с 28 снимки. Галерия с 28 снимки.

12 Apr 2021

Геният се казва Даниел Вернер, а името на проекта е ‘The Meteor Interceptor’. То идва от факта, че автомобилът-донор, 2006 Ford Crown Victoria, е бил полицейски „прихващач“ (interceptor на английски). Meteor пък идва от новия двигател на возилото, който е в процес на инсталиране – 27-литровия V12 Rolls-Royce Meteor. Приказка. Първоначалната идея на Даниел била да инсталира 37-литров самолетен Rolls-Royce Griffon, но решил, че ще е прекалено и взел по-разумното решение за по-малкия с 10 литра танков агрегат…

„Не е най-гениалния избор за мотор с 2500 коня, ако си решил да се състезаваш. Правя го единствено защото искам,“ казва Вернер пред Road & Track.

Преди да решите, че това се случва в Америка, ще прекъснем мисълта ви и ще кажем, че човекът твори в… Швеция. А двигателят е взел от танк местно производство. Щедро оразмерената машина излизала от завода с около 550 коня, които не са достатъчни за Даниел и неговия Ford, чиято маса нараства с всеки изминал ден.

За повече тяга майсторът е монтирал турбина Garrett, както и ECU вместо оригиналната система с магнитно управление. Захранването с гориво става с по два огромни инжектора на цилиндър, способни на дебит от 24 литра в минута. В момента червените обороти са при 3000, а мощността около 2000 коня, като Вернер се стреми към 4000 хил. об/мин и мощност от 2500 коня.

Логично, предницата на Crown Vic не е проектирана за 60-годишния двигател, затова се налага изработката на уникални компоненти. Шведският гражданин ползва и елементи от Corvette C4, както и от пикап Chevy C10.

Ентусиастът има сериозни амбиции по отношение на динамиката. Ускорението от 0-100 км/ч вероятно няма да е респектиращо, но Даниел се цели в постигане на скорост от над 320 км/ч. Любопитно ни е от какво г-н Вернер е свалил спирачките за своя Meteor Interceptor.

 

 

Първородната Godzilla!