Citroen C5 X e седан, комби и SUV. Едновременно!

  • Галерия с 20 снимки на най-големия Citroen Галерия с 20 снимки на най-големия Citroen

12 Apr 2021

Citroen доста време нямаше изявен топ модел, лимузина, която да представя марката сред "големите". Чисто новият C5 X със сигурност не е типичната лимузина, но е точно този ексцентричен голям модел, който очаквахме от французите.

Citroen се надява почитателите на седани да видят в него седан, любителите на комбита да открият комби, а тези, които си падат по SUV, също да не останат разочаровани.

За целта каросерията е съчетание от трите, без да може категорично да се определи като по-близка до някой от изброените класове. За комфорта се грижи ново пневматично активно окачване, а дизайнът е ексцентричен, какъвто напоследък марката отново изповядва.

 

С размерите си от 4,81 м дължина и 1,87 м широчина, новият C5X е близък до Passat Variant. Сериозното междуосите от 2,79 м пък гарантира достатъчно пространство за пътниците на задния ред.

Нетипично за марката, това ще е първият голям Citroen, който няма да се предлага с дизелови двигатели. Вместо тях французите са решили да използват чисто бензинови и плъгин хибридни версии. В началото се появява плъгин хибрид с 225 к.с. от 1,6-литров бензинов двигател и електромотор, като в електрически режим е възможен пробег до 50 км.

Колата е базирана на същата платформа като новото Peugeot 508, така че очакваме по-късно да се появи чисто бензинова версия с 1,6-литров мотор със 180 коня.

Освен умното окачване, новият C5 X идва с комфортни седалки, вдъхновени от материалите, използвани в матраците, които обаче поддържат достатъчна опора за по-динамично шофиране.

Интериорът е забележителен с 12-инчовия сензорен екран в средата, като много от функциите могат да се ръководят и с гласови команди. Системата предлага безжично синхронизиране със смартфона ви, четири USB порта, както и пространство за безконтактно зареждане на телефон.

Технологичните асистенти включват адаптивен круиз контрол, както и камери, комбинирани със сензори за следене на сляпата зона, на трафика зад автомобила при маневриране, а също и 360-градусова система от камери.

Citroen започва доставките на C5 X в края на лятото.

Много практичен и интересен!