Euro NCAP даде само 2 звезди на Dacia Logan и Sandero (Видео)

  • Галерия от 6 снимки от краш теста на Dacia Sandero Галерия от 6 снимки от краш теста на Dacia Sandero

15 Apr 2021

Два от новите модели на Dacia получиха ниски оценки на задължителните краш тестове на Euro NCAP. Представените през септември миналата година Sandaro и Logan вече са изградени на базата на по-нови платформи и са оборудвани с по-модерни технологии спрямо предишните поколения. Но това се оказа недостатъчно от гледна точка на сигурността. При симулираните катастрофи двата румънски модела бяха оценени само с 2 звезди от максималните 5.

Във видеата по-долу може да видите краш тестовете на Европейската програма за оценка ефективността на безопасността. Едното от тях е озаглавено Dacia Logan, но всъщност колата е Sandero Stepway, което е показано и в другото видео на Euro NCAP. Вероятно в един момент ще бъде качено видео с Logan.

Трябва да отбележим, че в наши дни критериите за безопаснот на пътниците и пешеходците са изключително завишени. От Euro NCAP са разочаровани, че двата модела на Dacia нямат по-модерни и по-прецизни системи за безопаснот. Според агенцията тези автомобили идват базово единствено с аварийна спирачна система, която засича автомобилите отпред чрез радар (вместо камера), но не разпознава пешеходци и велосипедисти.

„Безопасността се развива и най-голямите крачки напред сега се правят чрез използване на високи технологии, за да се предотвратят инциденти“. Това коментира Мишел ван Ратинген, генерален секретар на Euro NCAP. “Ясно е, че Dacia са открили своя пазар и се придържат към него, но рейтинг с две звезди показва слаба амбиция, дори за продукт с ниска цена. Решението да не ползват камера за разпознаване на пътя очевидно не е в крак с пазара и е разочароващо, тъй като от Dacia са наясно, че скоро ще трябва да спазват Общия регламент за безопасност“.

Това, което казват от Euro NCAP, е че ако не беше липсата на по-сложни електронни асистиращи системи, колата щеше да получи 4 звезди. Организацията обаче става все по-взискателна към базовото оборудване за безопасност на новите модели.

На последните краш тестове на Euro NCAP бяха потрошени и няколко броя Volkswagen ID.4 и Skoda Enyaq iV. Двата модела от VW Group получиха максималната оценка от 5 звезди. От Euro NCAP похвалиха електрическите кросоувъри за техните усъвършенствани системи за безопасност, както и за здравите им конструкции.