Renault също ограничава колите си до 180 км/ч


26 Apr 2021

Renault става вторият голям автомобилен производител (след Volvo), който ще ограничи максималната скорост на всичките си модели. Това важи и за моделите на Dacia, като шегата по форумите от днес е, че новото ограничение ще се отрази супер на Dacia, понеже досега не е имала толкова бързи коли…

Освен ограничаването на бъдещите си модели до 180 км/ч, Renault ще предложи автоматична система за контрол на скоростта, която ще ограничава максималната скорост в зависимост от страната, в която шофирате, като ще може да взема предвид дори метеорологичните условия и трафика.

Решението на Renault се базира на изследване, според което ⅓ от катастрофите с фатален завършек се дължат на превишена скорост. “Ограничаването на максималната скорост не е панацея, но си струва, ако спасим дори един човешки живот” казва Лука ди Мео, шеф на Renault.

Ограничението ще позволи на новите модели на Renault да се движат достатъчно бързо, за да достигат и да надхвърлят максималната скорост във всяка страна от ЕС, с изключение на германските аутобани, по които все още има големи участъци без ограничение.

Припомняме, че Volvo първи от големите производители предприе подобна стъпка, като миналата година обяви, че ограничава всичките си модели до 180 км/ч. Доста по-старо е джентълменското споразумение между големите германски производители, което ограничава повечето от моделите на Audi, BMW и Mercedes до 250 км/ч.