Българската армия купува Audi-та с условието да вдигат 240 км/ч


13 May 2021

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за закупуването на 36 леки автомобила на обща стойност 3,44 млн. лв с ДДС. Поръчката е разделена на три части, като една от тях е особено интересна във връзка с максималната скорост - не по-малка от 240 км/ч. Очевидно докато чакаме доставката за 8 изтребителя F16 (всеки един струващ повече от два броя F35) ще бъдат ползвани услугите на Audi A8.

Първата част от поръчката включва доставка на два леки луксозни автомобила с нормална проходимост с прогнозна обща цена от 314 000 лв. с ДДС. За тази поръчка кандидатстват компаниите „Ауто Бавария“ ООД, „М Кар Варна“ ООД и „Порше БГ“ ЕООД. Първите два дилъра внасят автомобили BMW, докатато третият е вносител на Volkswagen и Audi.

Изискването за тези два автомобила е те да бъдат със задвижването на четирите колела, 8-степенна автоматична скоростна кутия, кожена салон и внимание (!), да разполагат с максимална мощност не по-малка от 200 kW, което прави 272 к.с. Но има и още едно задължително условие, максималната скорост да бъде не по-малка от 240 км/ч. Наред с това в текста за поръчката са описани и изискванията за размери. Дължината трябва да е не по-малка от 5100 мм, а широчината поне 2100 мм. От всичко изброено дотук единствено Audi A8 55 TFSI отговаря на всички условия. BMW моделите са с по-малки размери. Но пък цената на отговарящата на тези изисквания версия на A8 е по-висока от предвидената – 193 987 лв. за екземпляр.

Обществена тайна е, че подобни обществени поръчки често включват такива специфични изисквания, че на тях отговаря само един единствен автомобил. Чиста адмнинистративна случайност или пък категорични условия, пресметнати в милиметри? И в крайна сметка поради "липсата" на други кандидати, единственият отговарящ на условията автомобил бива избран.

Втората част от обществената поръчка за Българската армия е доставка на 8 леки премиум автомобила с прогнозна обща цена от 626 000 лв. с ДДС. За тях са подали документи от „Вестауто М“ ООД, „Порше БГ“ ЕООД и „Еуратек Ауто“ ООД. И тук има изискване колите да са с двойно задвижване. Така че изборът ще бъде между Audi, Volkswagen и Skoda.

Третата част от поръчката за нови автомобили на Министерство на отбраната включва закупуването на 26 леки коли от среден клас със задвижване на една ос. Прогнозната им цена е 2,5 млн. лв. с ДДС. Т.е. средно за един такъв автомобил армията ще плати 96 153 лв. За тази позиция кандидатстват „Вестауто М“ ООД, „Стар Моторс“ ЕООД, „Мото-Пфое“ ЕООД, „Еуратек Ауто“ ООД и „Порше БГ“ ЕООД.

Първородната Godzilla!